So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Coodo je lahko vikendica, pisarna, molilnica ali laboratorij

Čas branja: 2 min
19.11.2013  10:14
Coodo je lahko vikendica, pisarna, molilnica ali laboratorij

Simon Bajt in Gregor Kosem sta po 15 letih dela v arhitekturi in krajinski arhitekturi na pragu krize iskala nov koncept in se domislila modularne bivalne enote iz modernih materialov. Idejo sta do lani razvila, ustanovila podjetje Coodo in izdelala prototipno enoto.

Oblika modularne bivalne enote coodo ni nova, saj izvira iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Z Applovim računalnikom macintosh in iphonom je ta oblika spet modna. Sodobni materiali, univerzalna forma, prilagodljiva vsebina in možnost modularnega sestavljanja so prednosti bivalnih enot coodo.

Postavite jo brez posegov v prostor

Bivalna enota je uporabna za vikendico, na pontonskem nosilcu tudi na vodi in kot bar, ker jo postavimo brez posegov v prostor. »Zobozdravnik bo našo bivalno enoto uporabljal za laboratorij, ponudnik avtomobilov jo bo imel za mobilno pisarno, v Katarju pa za mobilno molilnico,« ponazarja Marko Stijepić, ki v podjetju Coodo skrbi za trženje in prodajo.

Prvo bivalno enoto so izdelali lanskega aprila, do konca leta pa so dobili še dve naročili, in sicer iz Berlina in otoka Sahalin na vzhodu Rusije. Za glasbeni festival v londonskem parku Hyde so prodali štiri bivalne enote, prav toliko pa jih bodo spomladi dobavili v Belo krajino za luksuzni kamp, napoveduje Stijepić.

Proizvodnjo so uredili v Kranju, a se bodo kmalu preselili v nove in večje prostore. »Ustanovitelja podjetja Bajt in Kosem sta proizvodnjo zasnovala tako, da jo lahko prepustimo kooperantom, naši arhitekti pa jih nadzirajo,« pravi sogovornik.

Z arhitekturno in oblikovno dovršeno bivalno enoto, ki po ceni sodi v višji razred in med luksuzne izdelke, ciljajo na tuje trge. Popolnoma opremljena enota z dizajnerskim pohištvom stane od 80 tisoč evrov. Za primerjavo: 33 tisoč evrov brez DDV stane 40 kvadratnih metrov velika bivalna hiška xline 1000, ki jo izdeluje Adria Mobil, a po videzu ni tako moderna in luk­suzna kot coodo.

Podjetje do naročil iz tujine pride prek nemškega partnerja Marka Schmiedla, ki je solastnik. »Namesto da bi čakali na kupce, sklepamo partnerstva na tujih trgih. Lokalni partnerji vložijo v bivalno enoto in jo razstavijo na svojem trgu, kjer samostojno skrbijo za prodajo in trženje,« pojasnjuje Marko Stijepić. Po dizajnu je coodo primeren za turizem in kampe, zato sklepajo partnerstva z večjimi svetovalnimi podjetji v osrednji Evropi, denimo pri načrtovanju novih in širjenju ter prenovi že delujočih kampov.

Povpraševanje raste

Po njegovih besedah se v Rusiji dogovarjajo za prodajo 15 enot, v Italiji 20 in v Avstriji 40. Glede na povpraševanje upajo, da bi prihodnje leto imeli od pet do deset milijonov evrov prihodkov od prodaje. Upajo, da bodo še letos prodali vsaj deset bivalnih enot. Stijepić dodaja, da bodo prihodnje leto z ruskimi partnerji predstavili samozadostno bivalno enoto na obnovljive vire energije, ki bo primerna za odročne kraje ob rudnikih, najdiščih nafte in zemeljskega plina ...

Leto 2014 bo prelomno za prva večja naročila in vzpostavitev serijske proizvodnje. »Ker pri letnem vzdrževanju življenjska doba presega 40 let, se v Nemčiji pogovarjamo o prodaji na lizing,« dodaja Stijepić. V treh letih bi radi prodrli na vse celine z lokalnimi partnerji, ki bi doma organizirali proizvodnjo. »Naši glavni trgi so Avstralija, Rusija, Brazilija, Bližnji vzhod, ZDA in Kanada,« še pravi Marko Stijepić.

Avtor: Petra Šubic

Članek je bil 19. novembra objavljen na Finance.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...