So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

S kockami lego do prvih korakov v programiranju

Čas branja: 3 min
18.11.2013  12:17  Dopolnjeno: 18.11.2013 12:17
S kockami lego do prvih korakov v programiranju

Svetovni fenomen CoderDojo so organizacije, ki se posvečajo brezplačnemu poučevanju programiranja za najmlajše. Lani so trije prostovoljci ob podpori podjetja Zemanta CoderDojo pripeljali tudi v Slovenijo.

Tilen-Kavcic.1360704737.jpg.o.470px
»Sem rad hodim, ker se veliko naučimo. Pa zabavno je. Znanje, ki da dobim tukaj, mi v šoli ne pride prav, saj ga ne morem nikjer pokazati. Ali bom programer, ko odrastem, pa še ne vem. Bomo videli,« je povedal 13-letni Tilen Kavčič.

»CoderDojo je programerski klub za otroke, njihove starše ter ljudi, ki želijo širiti znanje programiranja na mlajše generacije,« pojasni pobudnik prvega takšnega kluba v Sloveniji Dušan Omerčević, ki skupaj s prostovoljcema Blažem Berdnikom in Jernejem Brezovarjem tudi vodi otroke v svetu programiranja.

Boštjan Spetič
Boštjan Spetič,Zemanta

"»Zemanta sodeluje pri projektu, ker verjamemo, da je treba vračati skupnosti. Družbena odgovornost je pomemben del podjetništva. Poleg tega se nam zdi super, da so naši prostori koristno uporabljeni tudi ob koncih tedna,« je povedal Boštjan Spetič iz Zemante"

Tudi starši pomagajo

Prvič so poskusno izobraževanje izvedli junija lani, septembra pa je klub začel resno delovati. Izobraževanja potekajo enkrat na mesec v prostorih visokotehnološkega podjetja Zemanta. »Pomagajo tudi starši,« pojasni Omerčević. Nekateri prinesejo hrano in pijačo, drugi ostanejo na dogodku in širijo svoje programersko znanje ali drugače pomagajo.

Dusan-Omercevic-Zemanta2.1360704737.jpg.o.470px
»Večina mentorjev je tudi staršev in vsi priznavajo, da se na vsakem dogodku naučijo nekaj novega,« je razložil Dušan Omerčević.

»Pomaga nam tudi fakulteta za računalništvo in informatiko, ki nam je posodila kocke lego mindstorms, s katerimi zdaj delamo robote in jih programiramo,« razloži Omerčević. Otroci so razdeljeni v dve skupini; mlajša programira v programskem jeziku Scratch, medtem ko starejši že spoznavajo programski jezik Python. Trenutno se programiranja uči 20 otrok.

Zakaj naj bi otroci sploh znali programirati

»Ker morajo znati tudi računati in pisati,« pravi Omerčević. Po njegovih besedah danes ni poklica, kjer znanje programiranja ne pomeni ogromne prednosti na trgu dela. »Računalniki so danes tako zmogljivi, da lahko človek delo zelo optimizira in poveča svojo produktivnost, če jih zna uporabiti. Dobro poznavanje računalnikov je danes pomemben del osnovne izobrazbe in bi moralo biti del splošne izobrazbe, ne specifičnih znanj,« poudari Omerčević. In v smehu doda: »Programiranje v vsako slovensko glavo.«

Blaž Berdnik iz slovenske ekipe Conderdojo
»Vse delamo brezplačno. Sicer brez podpore staršev, ki prinesejo hrano in druge stvari, in podjetij, kot je Zemanta, ne bi šlo«, je poudaril prostovoljec Blaž Berdnik.

Otroci se po Omerčevićevih besedah tudi zelo hitro učijo: »Od dva- do trikrat hitreje od mojih sodelavcev iz Zemante, ki so že tako ali tako skoraj vsi programerji in dojemljivi za to področje.«

Zakaj prostovoljstvo

»Iskal sem nove izzive v življenju in naletel sem na Dušana, ki je ravno začel pobudo, da bi tudi v Ljubljani odprli CoderDojo. Zamisel mi je bila všeč in k projektu sem povabil tudi prijatelja Jerneja,« začetke projekta razloži Blaž Berdnik, prostovoljec. »Vse delamo brezplačno. Sicer brez podpore staršev, ki prinesejo hrano in druge stvari, in podjetij, kot je Zemanta, ne bi šlo,« poudarja Berdnik, ki upa, da se bo zaradi njihovega dela CoderDojo razširil tudi v druge slovenske kraje.

Natasa-Potocni-mama-2.1360704737.jpg.o.470px
»Moja11-letna sinova Rudi in Nace znata že več programirati od mene,« je povedala Nataša Potočnik.

Ko ostane tudi mama

»Moja 11-letna sinova Rudi in Nace znata že več programirati od mene,« poudarja Nataša Potočnik. Sinova je pripeljala v CoderDojo, ker jima je želela pokazati, da je računalnik več ko le naprava za igranje računalniških iger. »Na delavnicah uživata, zadnjič pa se je prvič zgodilo, da je bilo tako zanimivo, da sem ostala tudi sama,«pove Potočnikova. Pa navdušenje sinov zamre, ko prideta domov? »Ne. Ko sta se naučila osnov programiranja v jeziku Scratch, smo kupili priročnik in sta tudi doma programirala,« poudari Potočnikova.

Vito Tkalčič
»V CoderDojo rad pridem, ker se družim s prijateljem. Prav tako pa je zelo zabavno, ko se učimo programiranja. Predvsem so mi všeč robotki. Ko bom velik, bom zgodovinar,« je razložil desetletni Vito Tkalčič.

Jabolko ne pade daleč od drevesa

Danijel Kavčič, ki ima v šoli programiranja dva sinova, je tudi sam programer in podjetnik. V CoderDojo sodeluje tudi kot mentor otrokom, svojima sinovoma pa želi predstaviti svet programiranja v mladih letih tudi zaradi svojih lastnih izkušenj - tudi sam se je kot mladostnih prek Inštituta Jožefa Stefana preskusil v svetu spectruma in ta izkušnja mu še danes pride prav. Vendar je pri CoderDojo tudi psihološki dejavnik: Otrok je starše navajen preslišati. Ko pa pride v drugo okolje, kjer so tuji ljudje, jih posluša,« razloži Kavčič, ki sinova prepusti drugim mentorjem, svoj čas med delavnico pa nameni drugim otrokom.

Od Cape Towna do Tokia Začetki organizacije CoderDojo segajo na Irsko, ustanovitelj pa je bil takrat le 18-letni James Whelton, ki si je zelo želel naučiti programirati. Ker ni poznal nikogar, ki bi mu dal to znanje, je ustanovil klub, ki bi njemu in njegovim sovrstnikom ponudil takšno izobraževanje. Whelton, ki je prejel tudi več nagrad za socialno podjetništvo, je s svojo idejo prepričal mecena Billa Liaota, da je klub financiral. Danes CoderDojo najdete v več kot 20 državah, najbolj pa je klub razširjen na Irskem in v ZDA. Če tudi vas mika, da bi CoderDojo razširili v svoj kraj, lahko pomoč najdete na blaz@coderdojo.si oziroma jernej@coderdojo.si.

Članek je bil objavljen 13. februarja 2013 na Finance.si

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...