So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Mesi bo reševal življenja s tehnologijo iz Star Treka, lahko osvoji svet?

Čas branja: 2 min
14.11.2013  17:43
Mesi bo reševal življenja s tehnologijo iz Star Treka, lahko osvoji svet?

susteric_jakob_be-1
Jakob Šušterič, Mesi

"Menim, da ima naša ekipa prednost v tem, da je zelo interdisciplinarna. Tako bomo lahko poskrbeli za vse kriterije, ki jih tekmovanje opredeljuje in pripravili tudi kakšen faktor presenečenja, ki nas lahko pripelje blizu zmagi."

Ekipa slovenskega startupa Mesi se ravnokar nahaja v ZDA, kjer želijo s svojo tehnologijo zmagati na tekmovanju Qualcomm Tricorder Xprize. Več o tekmovanju, načrtih podjetja ter partnerjih pri projektu smo se pogovarjali s Jakobom Šušteričem iz Mesija.

Kaj pravzaprav delate?

"Naš cilj je, v profesionalno diagostiko, pripeljati tehnologijo, ki jo poznamo iz "pametnih naprav" (iPhone, iPad, PC, apps, cloud), dati pacientu orodje, ki bo spremljalo njegove vitalne znake v njegovem vsakdanjem življenju in tega pacienta povezati z zdravnikom tako, da ta vidi nepravilnosti, alarme ali že ugotovljene bolezni. Torej, trenutno delamo na razvoju dveh projektov, eden bo pomagal zdravnik pri boljši diagnostiki v ambulanti, drugi pa bo diagnosticiral pacienta doma in opozarjal zdravnika na bolezni. Pacient tako ne bo potreboval obiskati zdravnika ampak bo neposredno napoten k specialistu ali pa bo neposredno dobil pravo terapijo ali zdravila."

Zakaj Xprize?

"Spomladi smo opazili, da je ameriška fundacija Xprize razpisala mednarodno tekmovanje, kjer želijo, da ekipe razvijejo diagnostično napravo za pacienta, ki bo merila 5 vitalnih znakov in odkrivala 15 najpogostejših bolezni. Ker ima Xprize fundacija izjemen ugled in svetovno slavo (npr. Ansari Xprize, Google Lunar, itd) smo mnenja, da nam ta udeležba ne bo prinesla le produkta ampak nas bo tudi pozicionirala na globalnem zemljevidu proizvajalcev medicinskih diagnostičnih naprav. Tako smo se prijavili na Qualcomm Tricorder Xprize tekmovanje že v juniju."

In naloge se niste lotili sami?

"Ker je naloga zelo zahtevna smo se za ta namen povezali z najboljšimi slovenskimi podjetji in organizacijami, in sicer z Gigodesignom, ki skrbi za uporabniško izkušnjo ter industrijski design, Dlabsom, ki skrbi za spletne programske rešitve, SmartComom, ki bo razvil medicinski spletni oblak, ki bo v ozadju shranjeval in urejal podatke,  oddelkom Instituta Jožefa Štefana za umetno inteligenco in komunikacijo ter oddelkom Fakultete za elektrotehniko za algoritme za merjenje različnih simptomov. Mi pa bomo poskrbeli za medicinsko ozadje, načrtovanje strojne in mehanske opreme, certifikacijo in klinične študije."

Kakšna je vaša dodana vrednost v primerjavi s konkurenco?

"Menim, da ima naša ekipa prednost v tem, da je zelo interdisciplinarna. Tako bomo lahko poskrbeli za vse kriterije, ki jih tekmovanje opredeljuje in pripravili tudi kakšen faktor presenečenja, ki nas lahko pripelje blizu zmagi. Fazo študije smo že končali, zdaj smo v fazi načrtovanja izdelka."

Boste zmagali?

"Konkurenca na tekmovanju je huda. Tu so John Hopkins University, San Diego University Institute še več ameriških in evropskih univerz in inštitutov ter podjetij. Med drugimi tudi Scanadu, ki je svojo rešitev že prikazal na Indigogo. Vse te ustanove imajo širšo podporo sponzorjev, vlade ali drugih organizacij. To si želimo tudi mi, saj omogoča veliko večjo prepoznavnost na ameriškem trgu.

Obetamo si doseči eno od prvih treh mest, pripraviti izdelek za na trg in ga začeti tudi prodajati. Obetamo so, da bomo postali resnično globalno podjetje, povečali našo prepoznavnost in mogoče dobili večjo investicijo v podjetje."

Več o tekmovanju lahko izveste v sledečem video posnetku:

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Avanturo mladih slovenskih podjetnikov boste prek njihovih blogov lahko spremljali tudi na portalu startaj.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...