So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Kako startupi izkoriščajo spletno prodajo

Čas branja: 2 min
14.11.2013  12:49  Dopolnjeno: 14.11.2013 21:11
Kako startupi izkoriščajo spletno prodajo

K

malu po nastanku klasičnih spletnih strani v letu 1991 se je porodila ideja in želja tudi po prodaji prek spleta. Leta 1994 so se tako rodile prve spletne trgovine in samo leto kasneje je nastala vsem poznana - Amazon, še leto dni kasneje pa najbolj znana preprodajalna eBay.

Od takrat pa do danes so se spletne trgovine zelo spremenile. Ne samo po videzu in uporabniškem vmesniku. Startupi so zaradi priložnosti pričeli spletno nakupovanje zelo inovirati, vse od poslovnih modelov do povsem spremenjenih konceptov samega nakupovanja. Da se spremembe dogajajo pa ni presenetljivo, saj se napoveduje, da bodo samo v ZDA do konca leta 2013 kupci preko interneta zapravili 262 milijard dolarjev, v naslednjih petih letih pa naj bi se ta številka še podvojila.

Tudi slovenski startupi napadajo virtualno trgovino

E-trgovine so iz običajnih nakupovalnih modelov prešle v zelo zanimive in prijeme. Tako je za uporabo spletne trgovine vedno bolj pogosto zahtevana naročnina (subscription). Najbolj znan je Balck socks ([www.blacksocks.com]), ki deluje že od leta 1999, kjer se naročite na redno prejemanje novih nogavic. Podobnega modela se poslužuje tudi slovenski startup Flaviar ([flaviar.com]), ki vam vsak mesec dostavi izbrane alkoholne pijače.

Pogost poslovni model je tudi t.i. affiliate. Gre za spletno platformo za promocijo in prodajo izdelkov, ki jih sicer proizvaja in prodaja nekdo drug, pri tem pa ob vsakem nakupu preko njihove strani zaračuna provizijo. Uspešen primer je Lyst ([www.lyst.com]), s slovenskim soustanoviteljem Sebastjanom Trepčo. Lyst se je razvil v največjo modno nakupovalno platformo, ki omogoča personalizirano izkušnjo pri nakupu znanih modnih izdelkov. Pri tem so postali tako uspešni, da jim mesečno zaupa že 2 milijona strank, prav tako so nedolgo tega prijeli tudi investicijo v višini 5M dolarjev.

»All-you-can-fly«

Med bolj zanimive pa sodi tudi startup iz New Yorka Boxed ([www.boxed.com]), kjer so se lotili inoviranja ponudbe na debelo. Oni zakupijo celotne kontejnerje ali skladišče in vam z naročilom kar preko mobilnega telefona na dom dostavijo želene večje količine blaga. Vse to brez velikih članarin, ki jih še posebno v ZDA zaračunavajo drugi trgovci. Tako prihranite čas in včasih tudi najem večjih avtomobilov za prevoz.

Med bolj drzne sodi tudi all-you-can-fly model, ki je povsem spremenil pogled na letalske polete. Kalifornijski startup Surf Air ([www.surfair.com]) so opisali kot "prihodnost letenja". Uporabnik plača vnaprej določeno članarino, za to pa dobi neomejeno število letov med kmalu že petimi letališči v Kaliforniji ter enostavno 30 sekundno rezervacijo kart.

Bi tudi vi prodajali prek spleta?

Da bi pomagali vsem, ki se podajate v svet e-commerca, so v Startup šoli Hekovnik pripravili celovit izobraževalni program, ki vas bo pripeljal do popolnoma funkcionalne spletne trgovine. Gre za 20 delavnic na katerih bodo udeleženci postavili svoje spletne trgovine, se naučili vse o dobavi in skladiščenju, pravnih in finančnih nasvetih, optimizaciji marketinških in prodajnih procesov ter še mnogo več. Izobraževalni program start:Ecommerce so sestavili vrhunski strokovnjaki z različnih področij.

Posebej velja izpostaviti Studio Moderna, ki bo z udeleženci delil svoje neprecenljive izkušnje in nasvete na poti do mednarodne poslovne uspešnosti. Predstavniki Pošte Slovenije bodo ponudil znanje o logističnih izzivih dostave izdelkov in direktnem marketingu, podjetje Appoteka pa bo udeležencem brezplačno ponudilo v uporabo platformo za spletno trgovanje Shopamine in znanje o postavitvi spletne trgovine. Startup šola Hekovnik bo celoto zaokrožila s poslovno podporo pri zagonu podjetja z najučinkovitejšimi lean metodami, ki temeljijo na znanju iz Silicijeve doline. Udeleženci programa start:Ecommerce se bodo poleg dvomesečnega izobraževanja potegovali tudi za uporabne nagrade v skupni vrednosti več kot 28 tisoč evrov. Več informacij najdete na www.hekovnik.com/ecommerce/.

Avtor: Tomaž Frelih

 Tomaž Frelih je direktor startup šole Hekovnik

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...