Kako zmagati v dobi robotizacije služb Kako zmagati v dobi robotizacije služb Pet pogojev za uspešen prehod v nove oblike služb – od skupnih pristopov do zakonodajnih podlag
Bergman: Umetna inteligenca je trenutno najpomembnejši tehnološki trend Bergman: Umetna inteligenca je trenutno najpomembnejši tehnološki trend »Treba je razumeti tehnologijo, ki je na voljo, in ves čas slediti trendom,« je udeležencem 5. Konference slovenskih izvoznikov na Brdu pri Kranju povedal Nicklas Bergman.
Obogatena resničnost prinaša občutek lastništva še pred samim nakupom Obogatena resničnost prinaša občutek lastništva še pred samim nakupom Ne le, da so stranke pripravljene virtualno predstavljen izdelek kupiti prej, za njega so pripravljeni odšteti več.

Forum inovacij: prek fizike do bolj udobnega kolesarjenja

Čas branja: 2 min
12.11.2013  11:12  Dopolnjeno: 12.11.2013 11:39

Borut Fonda
Borut Fonda

»Pri ugotavljanju najbolj optimalnega sistema nam pomagata dve tehnologiji. Na eni strani merimo sile na pedalo v 3D prostoru. Te meritve nam omogoča tehnologija, torej pedalo, ki smo ga sami razvili.«

Na osmem Forumu inovacij, ki poteka danes in jutri v Cankarjevem domu v Ljubljani, iščemo zanimive inovacije. Tokrat vam predstavljamo rešitev podjetja S2P, ki je namenjena tako ljubiteljem kot profesionalnim kolesarjem. »Gre za dinamičen »bike-fitting« sistem, torej za sistem, ki nam omogoča nastaviti položaj telesa na kolesu oziroma najti najbolj optimalen položaj uporabnika na kolesu,« idejo pojasnjuje inženir S2P Borut Fonda.

Fizika

»Pri ugotavljanju najbolj optimalnega sistema nam pomagata dve tehnologiji. Na eni strani merimo sile na pedalo v 3D prostoru. Te meritve nam omogoča tehnologija, torej pedalo, ki smo ga sami razvili,« pojasnjuje Fonda. Podjetje lahko s temi meritvami natančno ugotovi, koliko sile je v določenem položaju efektivno uporabljene. »Drugi sistem, ki ga uporabljamo, je kinematika. Gre za poseben inercijske senzorje, ki jih namestimo na dele telesa. Tako dobimo v 3D prostoru točno gibanje, kotne hitrosti...,« nadaljuje Fonda, ki poudarja, da seveda brez primerjav meritve niso tako učinkovite. »Na podlagi lastnih raziskav in obsežnega pregleda literature imamo referenčne vrednosti in zato vemo, kaj iščemo pri nastavitvah. Ali gre za zdravljenje poškodb ali pa za profesionalne treninge,« dodaja Fonda. Podjetje tako na eni strani prodaja celotno tehnologijo, na drugi strani pa ponuja tudi storitve uporabe te opreme v Ljubljani.

Trgi

Ciljne stranke? »Vsi, ki se kdaj pa kdaj usedejo na kolo. Ali gre za profesionalne kolesarje ali pa le »nedeljske voznike«. Seveda so meritve odvisne od zahtev uporabnika. Če gre za človeka, ki se usede na kolo 10-krat na leto, seveda ne potrebuje celotne analize. Na drugi strani pa profesionalnim kolesarjem ponujamo bolj dodelano storitev, od meritve mišičnih simetrij do pomoči pri načrtovanju treninga,« poudarja Fonda. Podjetje že sodeluje tudi s trenerjem profesionalnih slovenskih kolesarjev Miranom Kavašem, pogovarjajo pa se tudi z eno najboljših kolesarskih ekip na svetu Skye.

Konkurenca?

»Na trgu so trenutno trije podobni projekti. Naša dodana vrednost, ker te tehnologije vsaj po naših podatkih nima nihče, je pa merjenje sil na pedala,« podarja Fonda. Podjetje svoje storitve in produkte trenutno ponuja le v Sloveniji, ki je testni trg. Za bližnjo prihodnost načrtujejo napad na Evropo, želijo pa se razširiti tudi v ZDA.

Cena?

Končnih cen pri podjetju še niso oblikovali, ocenjujejo pa, da bo celoten sistem stal nekje med 15 in 20 tisoč evri. »V Ljubljani, torej v prostorih našega podjetja, pa bomo ponujali samo storitev, torej uporabo te tehnologije. Ker je več različic storitev, torej odvisno od zahtev kolesarja, se bodo cene gibale od 45 do 190 evrov,« pojasnjuje Fonda.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Obogatena resničnost prinaša občutek lastništva še pred samim nakupom

Ne le, da so stranke pripravljene virtualno predstavljen izdelek kupiti prej, za njega so pripravljeni odšteti več.

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Kako zmagati v dobi robotizacije služb

Pet pogojev za uspešen prehod v nove oblike služb – od skupnih pristopov do zakonodajnih podlag

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Bergman: Umetna inteligenca je trenutno najpomembnejši tehnološki trend

»Treba je razumeti tehnologijo, ki je na voljo, in ves čas slediti trendom,« je udeležencem 5. Konference slovenskih izvoznikov na Brdu...