So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Zemanta do svežih dveh milijonov tveganega kapitala

Čas branja: 2 min
05.11.2013  17:00  Dopolnjeno: 05.11.2013 17:01
Zemanta do svežih dveh milijonov tveganega kapitala

Slovenski start-up Zemanta je od sklada tveganega kapitala Union Square Ventures, ki je v Zemanto investiral že v preteklosti, dobil dva milijona dolarjev, so sporočili iz podjetja.

Boštjan Spetič
Boštjan Spetič, Zemanta

"Konec lanskega leta smo začeli investirati v nov produkt in ta investicija je prvenstveno namenjena pospeševanju trženja novega produkta."

Zemanta, ki ima trenutno okoli 600 tisoč aktivnih uporabnikov svojih storitev, je tako zbrala že za osem milijonov dolarjev tveganega kapitala. V vrhu podjetja so se zgodile spremembe, saj bo predsednika uprave in soustanovitelja Zemante Boštjana Špetiča nasledil Američan Todd Sawicki, do zdaj član upravnega odbora podjetja. Špetič ne zapušča podjetja, ampak se želi osredotočiti na razvoj produkta, postaja torej CPO.

Zakaj dodaten denar

»Konec lanskega leta smo začeli investirati v nov produkt in ta investicija je prvenstveno namenjena pospeševanju trženja novega produkta,« razlog za nov krog financiranja pojasnjuje Boštjan Spetič in dodaja: »V prihodnjih 18 mesecih bomo precej okrepili ljubljansko produktno ekipo, prodajno ekipo v New Yorku in odprli prodajno pisarno v San Franciscu.«

Menjava na vrhu

todd sawicki
Todd Sawicki, Zemanta

"Zemanta ima nekaj milijonov dolarjev prihodkov, kmalu pa si jih želimo povečati na več deset milijonov. Za vsako leto načrtujemo vsaj stoodstotno rast. "

»Pri start-upih velja, da je ustanovitelj podjetja - oziroma v primeru Boštjana Špetiča soustanovitelj - osredotočen predvsem na razvoj produkta. Ko podjetje raste, se osredotočenost podjetja preusmeri od grajenja produkta k prodaji in promociji. Zemanta je na točki, ko je ugotovila, kaj dela, zdaj pa želi rasti in delati posel,« pojasnjuje Sawicki, ki ima veliko izkušenj na področju prodaje.

Kaj lahko pričakujemo od novega direktorja

»Zemanta ima nekaj milijonov dolarjev prihodkov, kmalu pa si jih želimo povečati na več deset milijonov. Za vsako leto načrtujemo vsaj stoodstotno rast. Ker smo start-up, tako rast od nas pričakujejo tudi vlagatelji. Vendar se zdaj ne bomo usmerjali v dobiček, temveč v rast prihodkov,« ambicij ne skriva Sawicki. Njegov glavni cilj je umestiti Zemanto med ustvarjalce vsebin na spletu in hkrati oglaševalce. »Vse več podjetij spoznava, da so najboljši spletni marketing zgodbe oziroma vsebina, ki jo o njih oziroma o njihovih izdelkih pišejo sami porabniki,« poudarja Sawicki.

Zemanta ostaja v Sloveniji

»To, da je Zemanta v Sloveniji, je tako zame kot za podjetje in vlagatelje dodana vrednost,« poudarja Sawicki. Ker je Zemanta že uveljavljena v regiji, ji uspe pritegniti najboljše inženirje iz Slovenije in širše. »V ZDA je velikansko pomanjkanje ustreznih kadrov, zato so inženirji vse bolje plačani, stroški za podjetja pa naraščajo. Zato je Slovenija s svojim bazenom kadrov zdaj veliko boljša pozicija za start-upe kot pa recimo Silicijeva dolina,« meni Sawicki. Zemanta trenutno zaposluje v Sloveniji okoli 25 ljudi, že prihodnje leto pa jih bo zaposlila vsaj še 15. »Aktivno zaposlujemo in nadaljevali bomo vlaganja v Sloveniji,« je pozitivno naravnan Sawicki.

Kdo je Sawicki

Med drugim je mentor in vlagatelj pri enem izmed najboljših podjetniških pospeševalnikov na svetu 500 Startups, v svet zagonskih podjetij pa se je odpravil leta 1997 z lastnim podjetjem simplytv.net. Od takrat je vodil več start-upov, za katere mu je uspelo zbrati tudi več milijonov dolarjev zagonskega kapitala. Preden se je pridružil Zemanti, je bil odgovoren za prodajo pri ameriškem podjetju Cheezburger, kjer je bil tri leta. Cheezburger, ki se sicer ukvarja s produkcijo humornih videov in drugih spletnih vsebin, je leta 2011 od skladov tveganega kapitala zbral 30 milijonov dolarjev. Ob odhodu iz Cheezburgerja je Sawicki dejal, da išče naslednjo »veliko stvar«. Očitno jo je našel v Zemanti.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...