So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Pismo mandatarki iz Silicijeve doline

Čas branja: 2 min
04.11.2013  17:59  Dopolnjeno: 04.11.2013 18:00
Pismo mandatarki iz Silicijeve doline

Spoštovani,

najprej čestitke za pogum. Pišem vam iz San Francisca, kjer se skupaj s še nekaj slovenskimi tehnološkimi podjetniki pripravljamo na verjetno največji naval slovenskega podjetništva na Silicijevo dolino.

Razlogi za naš odhod so večinoma jasni, tu preprosto lažje delujemo kot doma. Pišem vam s predlogom, kako lahko naredimo več za mlada tehnološka podjetja. Ta predlog sem predstavil tudi ministrom prejšnje vlade, so ga poslušali, a žal se potem (spet) ni nič zgodilo.

V Sloveniji so mlada tehnološka podjetja ustvarila v zadnjih petih letih že okoli tisoč delovnih mest. To so večinoma mladi do 30 let, visoko izobraženi in ambiciozni ljudje. A za svojo rast potrebujejo sredstva in pomoč. Slovensko okolje je žal še vedno dokaj neprijazno do mladih podjetnikov in predvsem vlagateljev. Zato odhajamo v tujino. Vse množičneje.

Zato predlagam pet ukrepov, ki bodo postavili Slovenijo na svetovni zemljevid tehnoloških centrov. Pri večini denarja, ki ga omenjam v svojih predlogih, gre za sredstva EU, ki so na voljo in jih je treba izkoristiti. Vendar ne za subvencije, ki prejemniku ne nalagajo odgovornosti.

1. Spodbuditev naložb z razširitvijo shem sovlaganja v družbe tveganega kapitala na vse vlagatelje. Shema je dobra, a je do zdaj spodbudila manj kot 10 vlaganj zaradi preostrih omejitev.

2. Opazno zmanjšanje poročanja in postopkov do javnih skladov po vzoru poročanja zasebnim vlagateljem in preoblikovanje v elektronsko obliko.

3. Subvencije naj postanejo vlaganja, kjer Slovenski podjetniški sklad vloži fiksni znesek (na primer 40 tisoč evrov) za fiksni delež (denimo 10 odstotkov) v mlado podjetje, pri čemer lastniki dobijo pravico odkupiti ta delež nazaj po preddefinirani obrestni meri. Izbor podjetij za vlaganje naj naredi tričlanska komisija po predstavitvi podjetja, ki je naključno izbrana iz nabora od 20 do 30 slovenskih podjetnikov z izkušnjami iz tujine. Namesto enoletnega naj bodo štirje (četrtletni) izbori, komisija pa ima na voljo sredstva, s katerimi prosto razpolaga. To je izraelski model, ki so ga kopirali tudi Irci, in očitno deluje.

4. Preoblikovanje financiranja subjektov inovativnega okolja (na primer tehnoloških parkov) v vavčerski sistem, namesto fiksnih nakazil, kot je bilo do zdaj. Mlado podjetje dobi vavčer, ki ga lahko unovči za najem storitev SIO (prostori, internet) po lastnem izboru. Hkrati je treba tudi omogočiti vstop v shemo drugim, ki imajo manj infrastrukture, a ponujajo več storitev (računovodstvo, inkubatorji, pravne storitve ...).

5. Uvedba posebnega vizumskega režima za ustanovitelje in vlagatelje, ki niso iz EU in ki pridejo v Slovenijo, ter ustrezna (dvojezična) prilagoditev in poenostavitev postopkov.

S predlaganimi ukrepi se precej znižajo stroški upravljanja državnih sredstev in predvsem začnejo uporabljati ciljano. Omogočajo nam, da z zdajšnjimi ali celo manjšimi sredstvi premaknemo celo industrijo in jo postavimo na svetovni zemljevid v zelo kratkem času (nekaj mesecev) ter da podjetnikom, ki razmišljajo o odhodu, ponudimo alternativo doma.

Želim vam veliko uspeha in upam, da bo nova vlada prisluhnila podjetnikom in ustvarila boljše okolje za njihovo delovanje.

Komentar je bil objavljen 5. marca 2013 na Finance.si.

Komentarji izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Financ.

Aleš Špetič je podjetnik.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...