So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

O slovenskem startup ekosistemu z Blažem Kosom

Čas branja: 3 min
04.11.2013  17:10  Dopolnjeno: 04.11.2013 17:43
O slovenskem startup ekosistemu z Blažem Kosom

Analiza slovenskih startupov, ki jo je naredil podjetnik Jugoslav Petković s pomočjo Zemante, je pokazala, da je ekosistem živ in vse hitreje raste. Zato smo se obrnili na različne podjetnike in druge strokovnjake, ki so nam s svojim znanjem še bolj približali startupe. Tokrat smo se pogovarjali z Blažem Kosom iz Tehnološkega parka Ljubljana.

D 25.11.10BLAZ KOS - VODJA KLUBA POSLOVNIH ANGELOVFOTO: BARBARA REYA
"Ključno za vsak ekosistem je tudi povezovanje in sodelovanje deležnikov, za kar se je jasno pokazala potreba tudi pri nas in lahko vidimo že prve korake v tej smeri."

Kako ocenjujete razvoj startup scene v Sloveniji?

V zadnjih 10 letih, kolikor sodelujem pri sokreaciji slovenskega start-up ekosistema lahko rečem, da se je ta izjemno dobro razvil. Od začetka nismo imeli skoraj ničesar, podjetništvo je bilo praktično zasovražena kategorija, ustanovitev podjetja je lahko trajala celo več kot mesec dni. Danes imamo odpravljene birokratske ovire, sodobno infrastrukturo, razvite javne nacionalne programe spodbujanja podjetništva, ki nudijo vsako leto podporo več kot 100 novim start-up podjetjem in še bi lahko naštevali. V sklopu teh programov se izobraževalnih delavnic udeleži več tisoč ljudi, kar je tudi pomen del ozaveščanja ljudi o možnosti lastne karierne poti na nacionalnem nivoju.

Ključno za vsak ekosistem je tudi povezovanje in sodelovanje deležnikov, za kar se je jasno pokazala potreba tudi pri nas in lahko vidimo že prve korake v tej smeri. Tako je nastala Inicitiva Start:up Slovenija, ki je povezala ključne subjekte inovativnega okolja. V sklopu Iniciative poskušamo povezati tudi ostale deležnike, da skupaj dosegamo cilje zapisane v Start:up Manifestu, ki je temeljni strateški dokument za razvoj slovenskega start-up ekosistema (Manifesto se nahaja na www.startup.si). Ravno pred kratkim smo sklenili dogovor o sodelovanju s Coinvest in tako je nastal kakovosten povezan dvodnevni dogodek s Forumom 100% Start:up in Coinvest investicijsko konferenco. Sodelovanje je pomemben korak v sklopu razvoja ekosistema in je nujno za njegov uspešen nadaljnji razvoj. Nadaljne še aktivnejše sodelovanje med javnim sistemom, izobraževalnimi inštitucijami, investitorji, zasebnimi iniciativami in drugimi deležniki bo prineslo zastavljene rezultate in kakovostni ekosistem tudi v prihodnosti. Vseeno lahko rečem, da je trenutno podporni ekosistem za start-up podjetja tako s programskega vidika, kot infrastrukture primerljiv z drugimi razvitimi državami po Evropi.

Kaj še manjka v slovenski startup sceni?

Ključne stvari, ki manjkajo so:

1) Več zgodb o uspehu, kar pomeni zelo dobro prodano podjetje na globalnem trgu. To bi dodatno spodbudilo ljudi, da se lotijo podjetništva. Trenutno je kar nekaj vročih slovenskih start-up podjetij na globalnem trgu in ne dvomim, da se bo slej kot prej zgodila uspešna prodaja.

2) Več kapitala na trgu, predvsem po semenski investiciji, katero na nek način zagotavlja P2.

Tudi tukaj se planira dodatna ponudba na trgu in nujno je nadaljnje tako uspešno delovanje Slovenskega podjetniškega sklada. Dobrodošlo bi bilo tudi več zasebnih investorjev. Velik vzor je tukaj lahko Jugoslav Petkovič, ki je prodal podjetje in sedaj deluje kot poslovni angel.

3) Več medijske pokritosti podjetništva in zgodb o uspehu, pri čemer se tudi na tem nivoju pripravljajo nove zgodbe. Mediji igrajo pomembno vlogo pri oblikovanju nacionalne identitete, načina razmišljanja ter spodbujanja prebivalstva. Več, kot bo pisanja o pravih zgodbah o uspehu, bolje bo za celotni ekosistem.

4) Dolgoročna in sistematična podpora start-up ekosistemu s strani države za nadaljnje izvajanje ter nadgraditev uspešnih nacionalnih programov, pri čemer pa je tudi prav, da smo optimisti, da bo ta podpora zagotovljena.

kos_blaz5_ih
"Start-up ekosistem v Sloveniji je trenutno zdrav in perspektiven ekosistem, ki je pomemben doprinos ekonomski in socialni razvoj slovenski državi , v prihodnosti pa bo ta prispevek še bistveno večji, če se bo nadaljevalo s tako dobrim delom. Zato ga je potrebno ohranjati in razvijati. Z eno napako pa se lahko sesuje 10 let trdega dela."

Kakšna so vaša pričakovanja glede prihodnosti slovenske startup scene?

Vsak ekosistem je izjemno občutljiv "živ organizem". Imamo izjemno dobre temelje na katerih se je delalo več kot 10 let, tako z vidika javnega sistema, kot zasebnih iniciativ. Imamo vzpostavljeno infratukturo, nacionalne programe, začetek sodelovanja med javnim sistemom in zasebnimi iniciativami. Sedaj lahko govorimo tudi že o lepem naboru start-up podjetij, ki so vidna na globalnem trgu in imajo priložnost, da se dobro prodajo. Vsako leto je identificiranih več kot 100 start-up podjetij med katerimi se skrivajo novi biseri s potencialom globalne rasti, pri čemer potem takšno podjetja ustvarijo veliko število delovnih mest, prispevajo h gospodarski rasti ipd. Lahko rečemo, da ima podjetnik na voljo izjemno dobro podporo, da zažene svoje podjetje. Nujno je, da se na teh temeljih gradi naprej ter konstantno nadgrajuje ter izboljšuje programe v skladu z globalnimi trendi. Nujno je tudi še več sodelovanja in povezovanja. Kot omenjeno, gre pri ekosistemu za "živ organizem,

tako se lahko ta hitro sesuje ali klecne. Nesodelovanje deležnikov, podpora države, ki ni sistematična ter dolgoročna, prevelik poudarek infrastrukturi, mešanje političnega plemenitenja z zdravim delom gospodarstva ipd. vse to lahko hitro privede do tega, da ekosistem "zboli" ali celo umre. Start-up ekosistem v Sloveniji je trenutno zdrav in perspektiven ekosistem, ki je pomemben doprinos ekonomski in socialni razvoj slovenski državi , v prihodnosti pa bo ta prispevek še bistveno večji, če se bo nadaljevalo s tako dobrim delom. Zato ga je potrebno ohranjati in razvijati. Z eno napako pa se lahko sesuje 10 let trdega dela.

Kdaj bomo dobili slovenski instagram?

To je samo vprašanje časa. Če se bodo stvari odvijale tako naprej, kot se sedaj, verjetno že v naslednjih dveh letih. Mogoče ne v vrednosti Instagrama, zagotovo pa bo kakšno slovensko podjetje slej kot prej vredno nekaj 100 milijonov evrov - ne zgolj na papirju, vendar s konkretnim prevzemom na globalnem trgu.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...