So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Databox: V naslednjih letih želimo postati stomilijonsko podjetje

Čas branja: 2 min
04.11.2013  11:48
Databox: V naslednjih letih želimo postati stomilijonsko podjetje

Slovensko podjetje Zepppelin nadaljuje svojo uspešno pot v tujini, tokrat z aplikacijo DataBox. Ta direktorjem omogoča, da prek pametnih telefonov dostopajo do vseh ključnih podatkov v svojih podjetjih. Zanjo je Zepppelin prejšnji mesec na konferenci DEMO Fall v Silicijevi dolini prejel nagrado Best Big Data Startup.

Davorin Gabrovec, soustanovitelj Zeppelina, zdaj Databox
Davorin Gabrovec, soustanovitelj Zeppelina, zdaj Databox

To je drugi odmevnejši dosežek podjetja, ki ima sedež v Bostonu, razvojne oddelke pa na Ptuju. Lani so namreč sodelovali v enem najboljših podjetniških inkubatorjev na svetu, TechStars. Izkušnjo opisujejo kot izjemno pozitivno. "Celoten program mentorstva in skoraj neposredni dostop do glavnih igralcev v industriji je vreden precej več od šestih odstotkov podjetja, ki jih TechStars zahteva kot investitor," pravi Jure Zih iz podjetja.

Na mobilne telefone

Trgu so se najprej predstavili s spletno aplikacijo Zeppelin, a hitro spoznali, da želijo uporabniki do ključnih podatkov dostopati tudi prek mobilnega telefona. Maja so na konferenci The Next Web tako predstavili Zeppelin za iPhone, ki je bil dobro sprejet, zato so se med poletjem še bolj zakopali v delo in v nekaj mesecih razvili popolnoma novo aplikacijo za iPhone, ki je v celoti prilagojena Applovemu operacijskemu sistemu iOS 7. "Prvi odzivi so  odlični in verjamemo, da smo sedaj na še boljši poti," je optimističen Zih.

Iz Zeppelina v Databox

Vmes so se odločili tudi za spremembo imena Zeppelin v Databox. S prvotnim imenom so po besedah Ziha namreč imeli veliko težav. "Precej lažje je delovati pod opisnim imenom. Za relativno velik znesek smo zato kupili domeno databox.com. Lahko rečem, da je bila to ena naših najboljših investicij doslej," je prepričan naš sogovornik.

Kakšna pa je razlika med Zeppelinom in Databoxom? Zih pojasnjuje, je bil Zeppelin spletna aplikacija za združevanje podatkov in namenjen za širšo uporabo, medtem ko Databox deluje na pametnih telefonih, ciljne stranke pa prepozna med direktorji, ki potrebujejo nenehen dostop do najnovejših informacij o poslovanju podjetja. Ravno to je po mnenju Ziha njihova prednost pred konkurenco. "Smo eden prvih ponudnikov, ki se je osredotočil izključno na aplikacijo na pametnih telefonih, ki je namenjena za vodstvene kadre."

Nasvet: najprej preizkus na trgu, nato inkubator

S prvimi rezultati so pri Databoxu izjemno zadovoljni. "Našo aplikacijo trenutno uporabljajo v nekaj sto manjših podjetjih, pa tudi v tistih večjih z nekaj deset tisoč zaposlenimi. Imamo odlično izhodišče tudi za naprej," pravi Zih. In kakšni so načrti za prihodnost? "V naslednjih treh do petih letih želimo postati stomilijonsko podjetje," razkriva naš sogovornik.

Zih vsem mladim startupom medtem svetuje, da naj izdelek čim prej razvijejo do faze, ko ga je moč preveriti na trgu. "Pot startupa skozi inkubator je tako veliko lažja in hkrati odlična odskočna deska tako za pridobivanje investitorjev in mentorjev, kot tudi strank."

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...