So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Tujih sodišč se podjetja ustrašijo

Čas branja: 3 min
29.10.2013  14:48  Dopolnjeno: 04.11.2013 12:45
Tujih sodišč se podjetja ustrašijo

Kaj storiti, ko se vam zalomi poslovanje s tujim partnerjem? Za tožbe se odloči malo podjetji, zato se potrudite s preventivo.

sodstvo sodišče tožba
Naša podjetja se tujih sodišč bojijo zaradi nepoznavanja postopkov, tujega prava, stroškov, včasih pa tudi ekonomske in politične nestabilnosti v tuji državi ter visoke stopnje korupcije.

Če gre za manjše zneske, zlasti če je treba tožiti pri tujem sodišču ali tuji arbitraži, zadeva pa ni povsem čista (večinoma sporne stvari niso povsem čiste), se podjetja redkeje odločajo za sodno izterjavo. Če pa gre za večje zneske, podjetja terjajo plačilo tudi prek sodišča ali arbitraže, pravi odvetnik Blaž Mrva.

V zahodnoevropskih državah so odvetniški stroški lahko precej višji kot pri nas. Pri vsakem tujem sporu obstaja določena negotovost o izidu, saj stranka in slovenski odvetniki tujega prava ne poznajo povsem natančno. »Manjša podjetja se po mojih izkušnjah zaradi visokih stroškov in negotovega izida praviloma ne odločijo za tožbe, predvsem za manjše zneske. V drugih državah (vzhodnoevropskih) so lahko odvetniški stroški sicer nižji, je pa izid bolj nepredvidljiv. Končni rezultat je podoben - stranke se za tožbe redko odločajo.«

Vložen trud in izkupiček

Podobne izkušnje ima odvetnik Matiček Žumer: v sporih z mednarodnim elementom se manjša podjetja včasih ustrašijo pravdanja v tujini in se zato v takih primerih ne odločajo za vložitev tožbe ali sprožitev arbitražnega postopka. Razlogi so nepoznavanje postopkov, tujega prava, strah pred stroški, včasih pa tudi ekonomska in politična nestabilnost v tuji državi, visoka stopnja korupcije ter posledično nesorazmerje med vloženim trudom in končnim izkupičkom.

 Kaj pa, če ste toženi

Drugače je, če je slovensko podjetje toženo v tujini; v tem primeru izogibanje sodnemu ali drugemu postopku ni priporočljivo, saj se sodne ali arbitražne odločbe lahko priznajo in izvršijo tudi v Sloveniji ali kje drugje, kjer ima slovensko podjetje premoženje, opozarja Žumer.

 Podrejenost

Ker so manjša podjetja velikokrat podrejena v razmerju z močnejšim tujim partnerjem, privolijo v njegove pogoje o vrsti organa, ki rešuje spor (arbitraža, sodišča), kraju reševanja spora in pravu, ki se bo uporabilo. Gre za primere, ko pogodbeni strani lahko svobodno določata pristojnost in pravo mimo nacionalnih predpisov ali mednarodnih pogodb, ki urejajo pravila o pristojnosti in pravu v sporih z mednarodnim elementom, jeziku postopka, čeprav je malim podjetjem to lahko v škodo ali pa jim oteži uveljavitev pravic.

 Z arbitražo ni sodišča

Pogodbene stranke se v sporu z mednarodnim elementom pogosto odločajo za arbitražne klavzule ter pristojnost uglednih in specializiranih arbitraž. Arbitraže imajo (lahko) določene prednosti, seveda pa se z arbitražno klavzulo izključi pristojnost sodišč in s tem sodno preverjanje arbitražne odločbe, opozarja Žumer.

V kateri državi rešiti spor, pred katerim organom in katero vrsto prava uporabiti, je odvisno od narave razmerja med strankama, predmeta pogodbe, kraja izpolnitve obveznosti ali nastanka škode, pa tudi od sedeža strank. »Pomembno je, da ima pogodbena stranka na voljo učinkovito sredstvo za rešitev spora in da je končna odločitev sodišča ali drugega organa tudi izvršljiva v dolžnikovi državi oziroma kjer ima dolžnik svoje premoženje. Določitev načina reševanja spora zato zahteva temeljit razmislek, smiselno pa je to že vnaprej zapisati v pogodbi, saj se ob nastanku spora stranke teže sporazumejo o obliki reševanja spora, svetuje Matiček Žumer.

Določite ustavitev dobave

Kako pa naj se zavarujemo že pri sklepanju posla? Če stranka dobavlja blago ali storitev, naj poskuša dobiti (čim bolj) vnaprejšnje plačilo. Pri zaporednih dobavah naj bodo plačilni roki tako kratki, da lahko podjetje takoj ustavi dobave, če prejšnjih računov ne dobi plačanih. V takšnem primeru naj podjetje začne manjše dobave in potem preide na večje količine, ko vidi, kako partner posluje, odgovarja Blaž Mrva. Če stranka kupuje blago, naj se po možnosti dogovori, da vsaj del blaga plača ob prevzemu. Pri prevzemu naj blago natančno pregleda.

Če podjetje lahko dobi bančno garancijo ali kakšno drugo obliko zavarovanja, toliko bolje, vendar pri manjših poslih pogosto to ni mogoče. V pogodbah je treba tudi določiti, da lahko podjetje takoj ustavi dobave oziroma delo, če zapadli računi niso plačani.

Pomaga tudi dogovor o pristojnosti slovenskega sodišča, saj s tem sodišče zmanjša tveganje v zvezi s stroški postopka in izidom postopka v tujini.

 Nezanesljivost sodišč

Kot pravi Mrva, so po drugi strani nezanesljiva tudi slovenska sodišča in včasih sploh ni jasno, ali je bolje določiti pristojnost slovenskega ali tujega sodišča. Pri večjih poslih je dogovor o arbitražah vsekakor dobra rešitev, so pa že začetni stroški arbitraž visoki, tako da se za manjše zneske ne splačajo.

»Na splošno podjetjem svetujem, naj imajo čim manj odprtih terjatev. To pomeni, da dobavljajo v veliko delnih dobavah in počakajo, da so prejšnje dobave plačane, preden pošljejo novo blago.« Tudi pri storitvah naj bodo plačilni roki čim krajši, če podjetje dela na objektu v tujini. Podjetja naj takoj nehajo dobavljati, če nasprotna stranka ne plačuje.

 Kot da sodnega varstva ni

O vsem tem se morajo podjetja vnaprej dogovoriti. Seveda naj tudi, kolikor je mogoče, preverijo, kako zanesljiv je poslovni partner. V dvomu je bolje, da posla ne sklenejo, kot da posel sklepajo, pa že v začetku vedo, da je tveganje veliko. Skratka, podjetja naj ravnajo, kot da sodnega varstva ni in da bodo preživela tudi, če neka dobava ne bo plačana.

Avtor: Stane Petavs

Članek je bil objavljen 28. oktobra na Finance.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...