So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Za kakovostnejši zrak

Čas branja: 2 min
28.10.2013  11:31  Dopolnjeno: 28.10.2013 12:16
Za kakovostnejši zrak

Mobilna aplikacija za merjenje kakovosti klime v zaprtih prostorih CubeSensors v ZDA išče zagonski kapital proizvodnje

Aleš Špetič in Marko Mrdjenović sta razvila inovativno mobilno aplikacijo za nadziranje klime v zaprtih prostorih CubeSensors, ki izboljšuje kakovost bivanja. Za zagon proizvodnje iščeta vlagatelje v ZDA.

startup CubeSensors: Start-up CubeSensors je lani predstavil svoj prvi izdelek, in sicer gre za ličn
Pri razvoju mobilne aplikacije CubeSensors je Aleš Špetič (na sliki) z Markom Mrdjenovićem izhajal iz tega, da 90 odstotkov časa preživimo v zaprtih prostorih, a ne vemo, v kakšnih razmerah bivamo in delamo.

Iskala sta jih tudi na Launch Festivalu v San Franciscu, ki je trajal od 4. do 6. marca in kjer sta svojo inovacijo prvič javno predstavila in od žirije dobila nagrado za najboljšo programsko opremo.

Prednaročila že zbirajo

Špetič in Mrdjenović med kupce štejeta podjetja in posameznike, ki dajo veliko na zdravo delovno ali domače okolje. Prednaročila za CubeSensors zbirajo na spletni strani ( [www.cubesensors.com] ) ob plačilu deset dolarjev rezervacije, prva pošiljka pa bo pri kupcih poleti. Za komplet dveh kock z bazno postajo zaračunajo 249 dolarjev, sto dolarjev več pa za štiri kocke z bazno postajo, medtem ko dodatna kocka stane 99 dolarjev.

CubeSensors so lično oblikovane kocke s petcentimetrsko stranico. Vsebujejo senzorje, ki v zaprtem prostoru merijo temperaturo, kakovost in vlažnost zraka, hrup, svetlobo, zračni tlak, vibracije ... Podatki o teh meritvah se pretočijo v računalniški oblak, do njih pa lahko dostopate z mobilnimi napravami in spletnim vmesnikom. Kock s senzorji ni treba priključiti na električno omrežje, ker delujejo na baterijo, ki jo lahko polnimo.

Če v službi in doma v vsako sobo postavite po eno kocko s senzorji, boste dobivali pravočasne in točne informacije o okolju, ki vpliva na vašo produktivnost, dobro počutje in zdravje.

O kakovosti notranjega okolja vemo manj kot o vremenu

Pred letom in pol sta Špetič in Mrdjenović, ki sta sodelovala že pri Zemanti, začela razvijati rešitev, ki te melji na komunikacijskem standardu ZigBee. Pri tem sta izhajala iz tega, da 90 odstotkov časa preživimo v zaprtih prostorih, a ne vemo, v kakšnih razmerah bivamo in delamo. Še o vremenu vemo več kot o kakovosti notranje klime, poudarjata.

Po besedah Aleša Špetiča do zdaj še ni bilo enostavne rešitve, ki bi zagotavljala točne informacije o notranjem okolju, čeprav po drugi strani vemo, da se zaradi velikega hrupa v pisarni poveča raven stresa za 40 odstotkov, da temperaturna nihanja vplivajo na produktivnost, da slaba svetloba škodi očem, suh zrak pa povečuje možnost težav z dihali.

Kocke je mogoče brezžično povezati v mrežo. Uporabnike naprava opozarja na slab, vlažen ali suh zrak v prostoru in jim predlaga prezračevanje. Analizira stopnjo hrupa, preverja količino svetlobe, meri gibanje temperature in podatke shranjuje v računalniškem oblaku. Z isto aplikacijo bo mogoče nadzirati kakovost domačega in službenega okolja, podatke pa pošiljati javnosti ali skupini, denimo sodelavcev v pisarni, ali jih obdržati zase, denimo za domače okolje.

Članek je bil objavljen 13. marca 2013 na Finance.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...