So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Kako so start-upi snubili semenski kapital

Čas branja: 4 min
28.10.2013  09:49  Dopolnjeno: 04.11.2013 17:42
Kako so start-upi snubili semenski kapital

Maja Tomanič Vidovič direktorica Slovenskega podjetniškega sklada
»V prihodnjih dveh letih bomo start-upom pomagali pri prodoru na trg in razvoju s petimi milijoni semenskega kapitala, leta 2015 pa bi po vzoru iz tujine tudi sami začeli projekt podjetniških spodbud za študente,« napoveduje Maja Tomanič Vidovič, direktorica Slovenskega podjetniškega sklada.

Med 18 visokotehnološkimi start-upi (16 iz Slovenije ter po eno iz Italije in Hrvaške), ki so se na 2. investicijski konferenci Coinvest v Novi Gorici predstavili 42 vlagateljem iz desetih držav, sta zmagali podjetji Fieldoo in Mesi iz Ljubljane.

Obe družbi dobita po pet tisoč evrov denarne nagrade in izobraževanje v okviru podjetniške mreže CEED Slovenija. Vodja konference Coinvest Mladen Dakić jima med sodelujočimi start-upi pripisuje največ možnosti za vlaganje. Tako Mesi kot Fieldoo iščeta po dva milijona evrov tveganega kapitala. »Denar bomo porabili za razvoj medicinske naprave, ki odkrije 16 najpogostejših bolezni in neprenehoma meri pet življenjskih znakov, ter za hitrejši prodor na trg z našo celotno ponudbo,« pravi Jakob Šušterič, direktor Mesija. V Fieldooju pa bi denar porabili za širjenje na globalni nogometni trg. »Radi bi vstopili na ameriški in brazilski trg, a si ne moremo privoščiti stroškov trženja in odprtja pisarne, ki bi zagotavljala servis lokalnim uporabnikom,« pojasnjuje Klemen Hosta, direktor Fieldooja.

Kalifornija je trg za lučko za gojenje marihuane

»Največ start-upov potrebuje vložek za financiranje zgodnje stopnje rasti, denar pa bi porabili za vstop na tuje trge, prodajo, trženje in dodatni razvoj; povprečno so iskali okoli 800 tisoč evrov kapitala,« razlaga Mladen Dakić. Preverili smo, s kakšnimi vtisi so iz Nove Gorice prišle tri ekipe. »Evropski vlagatelji so bili do naše ideje o LED-svetilu in mobilni aplikaciji, ki te po telefonu opozori, kdaj je treba marihuano ali katero drugo rastlino zaliti, zadržani, ameriški pa bolj odprti,« pojasnjuje Vasja Bočko iz Elumie. Jeff Burton jim je obljubil stike z možnimi vlagatelji iz Kalifornije, kjer bi njihova ideja lahko bila uspešna, v dogovorih so tudi s slovenskim naložbenikom.

jeff burton Klemen Hosta Fieldoo Jakob Šušteršič Mesi
Jeff Burton (levo), izvršni direktor pospeševalnika SkyDeck na Berkeleyju v ZDA, čestita predstavnikoma dveh zmagovalnih start-upov konference Coinvest 2013 Klemnu Hosti, direktorju Fieldooja, in Jakobu Šušteriču, direktorju Mesija (desno).

»Za sistem Enolyse, ki vinarje s spletno ali mobilno aplikacijo opozori, kdaj vino 'dozori' in ga lahko pretočijo, se je zanimal vlagatelj iz vinarskega in tehnološkega centra v Kaliforniji,« pravi Jaka Ogorevc, ki je z Martinom Blazinškom in Primožem Zajcem razvil sistem za nadzor fermentacije mošta.

Grafični oblikovalec Andraž Bole iz ekipe Duda je poskušal vlagatelje navdušiti za razvoj videoiger, ki jih lahko začneš igrati na mobilnem telefonu, shraniš najvišjo doseženo stopnjo in igro nadaljuješ na računalniku. »Vlagatelji so nas pohvalili in nam svetovali, naj najprej dobimo prve uporabnike in šele nato iščemo kapital,« pravi Bole. Za sestanek se je dogovoril z Jeffom Burtonom iz podjetniškega pospeševalnika SkyDeck na Berkeleyju in soustanoviteljem znanega razvijalca iger EA.

Sestava vlagateljev

Na konferenco Coinvest so prišli naložbeniki iz ZDA, Velike Britanije, Nemčije, Poljske, Češke, Bolgarije, Turčije, Italije, Srbije in Slovenije, ki imajo za vlaganje več kot milijardo evrov. »Iz skladov tveganega kapitala je prišlo 60 odstotkov vlagateljev, poslovnih angelov je bilo 35 odstotkov navzočih, preostali so bili korporativni naložbeniki ali iz pospeševalnikov,« razlaga Mladen Dakić. Med večjimi vlagatelji so nemški sklad High-Tech Gründerfonds Management s 300 milijoni evrov za start-upe, Artiman Ventures iz Silicijeve doline z 200 milijoni evrov, sklad tveganega kapitala Enterprise Investors iz Poljske s sto milijoni evrov, kolikor jih ima za vlaganje tudi sklad tveganega kapitala pri EBRD.

Dakić Mladen Coinvest
»Za pospeševanje rasti visokotehnoloških podjetij iz jadranske in širše regije bi radi ustanovili visokotehnološki pospeševalnik Tesla, hkrati iščemo vlagatelje, s katerimi bi v prvem letu vložili v deset start-upov,« razlaga Mladen Dakić, vodja konference Coinvest.

Prve naložbe čez devet do 12 mesecev

Po optimističnem scenariju lahko kateri od start-upov pridobi vložek pol leta po konferenci, realno pa v devetih mesecih do leta dni po konferenci, dodaja Dakić. Prva predstavitev (pitch) je šele vrh ledene gore, opozarja. Verjetno bodo sledili ti koraki: izmenjava podrobnejših informacij med start-upom in vlagateljem po e-pošti, skype konference, nato 'ključno pivotiranje start-upa' oziroma spremembe, ki so v skladu z vlagateljevimi pričakovanji, možno iskanje sovlagatelja na investitorski strani, sklepni del pogajanj, sklenitev pogodbe in prvo nakazilo.

Vasja Bočko Andrej Dolenc
»V Kaliforniji bi lahko bila uspešna naša zamisel o LED-svetilu in mobilni aplikaciji, ki po telefonu opozori na zalivanje marihuane, zato upamo, da nas bo Jeff Burton pripeljal v stik s pravimi vlagatelji,« pravi Vasja Bočko iz ekipe Elumia (desno), ob njem je drugi član ekipe Andrej Dolenc.

Pleško ne vlaga več kot poslovni angel

Tega pa se ne loteva več Mark Pleško, direktor in največji lastnik vodilnega svetovnega integratorja softvera in hardvera za krmiljenje jedrskih pospeševalnikov Cosylab, ki že nekaj časa ne vlaga več kot poslovni angel. Dve od petih start-up podjetij, v katera je vložil, sta propadli, dve imata možnosti za uspeh, pri petem, podjetju Versor s sistemom za preglednejše parkiranje, pa Pleško še čaka na bolj jasno sliko. Propadli podjetji sta Sosed, ki je ponujal servis računalnikov na domu, in Ekstundo, ki ni prodrl z inovativno zadnjo kolesno osjo e-Hub. Uspešni podjetji bi lahko bili OBS s spletnim portalom za rezervacijo zimskih počitnic MountVacation in Acies E z razvojem donosne tehnologije za proizvodnjo enega od antibiotikov.

In zakaj se je Mark Pleško nehal ukvarjati s start-upi? »Kot angel se moraš dejavno ukvarjati s start-upi, Slovenija pa je premajhna, da bi se lahko osredotočil samo na start-upe s področja, ki ga obvladam. Več dodane vrednosti prinesem v poslu, na katerega se spoznam in kjer znam obvladovati tveganja, to pa uresničujem v Cosylabu,« odgovarja. Tej družbi gre zelo dobro, letos naj bi prihodke od prodaje povečala za petino, dodaja Mark Pleško.

Konferenco Coinvest, ki je bila v četrtek in petek v Novi Gorici, so pripravili Center odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo iz Ajdovščine, državni podjetniški sklad, mestna občina Nova Gorica in Iniciativa Start:up Slovenija.

Avtorja: Petra Šubic in Blažej Kupec

Članek je bil objavljen na Finance.si 27. oktobra 2013.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...