So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Podjetnika s 23-letnimi izkušnjami: Zadovoljni sodelavci so porok za uspeh

Čas branja: 2 min
27.10.2013  19:55  Dopolnjeno: 27.10.2013 19:56
Podjetnika s 23-letnimi izkušnjami: Zadovoljni sodelavci so porok za uspeh

Cvetličarna Lilija iz Leskovca v lasti samostojne podjetnice Jožice Žabkar je imela lani blizu 660 tisoč evrov prihodkov in 12 tisoč evrov čistega dobička. Žabkarjeva je podjetnica od leta 1990.

Jožica Žabkar je začela, kot pravi, iz nič, skromno, kot najemnica v starejši hiši v Leskovcu pri Krškem. Ker je hotel lastnik izjemno visoko najemnino, je šla drugam. Nekaj časa sta imela z možem Jožetom obrt skupaj, potem zaradi predpisov to ni bilo več mogoče. Mož se je ukvarjal še s svečarstvom, zdaj je zaposlen pri njej.

Jožica in Jože Žabkar: »Naša dekleta so prave umetnice izdelave cvetličnih aranžmajev.«
Jožica in Jože Žabkar: »Naša dekleta so prave umetnice izdelave cvetličnih aranžmajev.«

Od leta 1999 še vrtnarija

Od leta 1999 imajo Žabkarjevi tudi vrtnarijo. Zdaj je že štiri tisoč kvadratnih metrov pokritih površin - rastlinjakov na hektar veliki parceli, streljaj oddaljeni od cvetličarne v središču Leskovca. »Opazili smo, da cvetličarna ni primerna za prodajo sadik, in ker večja širitev na njeni lokaciji ni bila mogoča, smo se odločili za nakup parcele za vrtnarijo. Najprej smo pri cvetličarni razširili in za trikrat povečali darilni butik, s 100 na 300 kvadratnih metrov. Potem ko ljudje niso več kupovali toliko vencev, smo se postopoma preusmerili in razširili dejavnost še na vrtnarijo. Prvo leto smo postavili dva rastlinjaka na 1.200 kvadratnih metrih,« pripoveduje podjetnica.

Ko so odprli vrtnarijo, je bilo zaposlenih že osem sodelavcev. Njihovo število je potem zraslo tudi na 12. Zadnja leta se suče okoli 10 in vsi so zaposleni za nedoločen čas. Imajo tudi zaposlenega za določen čas, občasno zaposlujejo tudi prek študentskega servisa.

Zadovoljni sodelavci so porok z uspeh

»Zame je pomemben ustrezen odnos do kupca, dobaviteljev in države, brez zadovoljnih sodelavcev pa tega verjetno ne bi bilo. Ti so naš obraz, čeprav plače niso briljantne, so pa redne. Ni mi vseeno, kako se počutijo sodelavci. Ne pogledujemo na uro, vsi pa se trudimo, da bi bilo delo dobro opravljeno. Smo kot velika družina,« poudarja Žabkarjeva.

V zadnjem času opaža, da je ljudem vse bolj pomembno urejanje okolice svojih hiš. Trenutno prinaša vrtnarija več prihodka, zato ji namenjajo več pozornosti in jo posodabljajo, ker se zavedajo odnosa do okolja. Vodo ob zalivanju vračajo nazaj, da ni večje porabe niti onesnaževanja z odpadnimi vodami. Urejeno imajo toplotno ogrevanje z radiatorji pod mizami. »Energijo za ogrevanje tako uporabljamo bolj gospodarno kot prej, rastline pa bolje uspevajo,« pojasnjuje sogovornica.

Vrtnarstvo Antolin iz Dorfarij pri Škofji Loki jim je veliko svetovalo in pomagalo pri novi dejavnosti. »Gospod Antolin me je naučil skoraj vsega o proizvodnji, vrtnarstvu. Tudi če bi ga opolnoči klicala za nasvet, mislim, da mi ne bi odrekel; že 14 let je naš glavni dobavitelj za zemljo in začetne sadike sezonskih rožic. Dobro sodelujemo tudi s podjetjem Picount.«

Vrtnarija Cvetličarne Lilija proda največ sezonskih rastlin za okrasitev balkonov in gredic, zlasti pelargonij in surfinij. Imajo svoje ciklame, božične zvezde, krizanteme so aktualne 1. novembra. Pod rastlinjaki je lahko 200 tisoč sadik, a blago kroži, zato jih nikoli ni toliko.

Kako naprej

Že vrsto let Jožica in Jože Žabkar razmišljata o združitvi cvetličarne in vrtnarije na isti lokaciji, se pravi, da bi cvetličarno preselili k vrtnariji, kjer je dovolj prostora.

Avtor: Pavel Perc

Članek je bil objavljen 2. julija 2013 na Finance.si

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...