So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Prijatelji ne mislijo da sem nor, ker želim postati podjetnik

Čas branja: 2 min
27.10.2013  18:59  Dopolnjeno: 27.10.2013 19:08
Prijatelji ne mislijo da sem nor, ker želim postati podjetnik

Štirje sošolci različnih narodnosti, ki so se srečali na dodiplomskem študiju na britanski univerzi University of Southampton, so v Ljubljani prejšnji konec tedna organizirali (seveda ob pomoči drugih slovenskih študentov in organizacij) prvi dogodek v okviru mednarodne neprofitne organizacije Start-up weekend.

Mehičan Alejandro Savcedo, Estonec Rsmus Velling, Romun Vlad Velici in Slovenec Izidor Flajšman so se seznanili na univerzi v Southamptonu, kjer študirajo računalništvo. Razen Vellinga, ki ga zagonska podjetja zanimajo že od 14. leta, so se s start-upi vsi prvič srečali šele v Veliki Britaniji na univerzi. Danes želijo vsi po študiju odpreti lastno zagonsko visokotehnološko podjetje.

Izidor Flajšman
Več kot 60 udeležencev, ki so bili v povprečju stari okoli 25 let, je prejšnji konec tedna 54 ur ob pomoči mentorjev v Tehnološkem parku Ljubljana razvijalo lastne podjetniške ideje ali pa le spoznavalo prve korake v podjetništvo. »Nekateri podjetniški projekti bodo zaživeli tudi po koncu dogodka, saj mladi podjetniki v njih vidijo potencial,« razloži organizator Izidor Flajšman.

Univerza pomaga

»Na univerzi je društvo podjetnikov, ki ima nalogo, da študentom predstavi podjetništvo in jih tudi motivira, da začnejo o start-upih razmišljati kot o prihodnji karieri,« pojasni Flajšman. Prav prek tega društva je tudi sam zajadral v svet podjetništva in stvar ga je takoj zasvojila. »Univerza ima tudi sklad v vrednosti 50 tisoč funtov, ki ga vsako leto razdeli med študentske podjetniške projekte,« dodaja Flajšman.

In zakaj univerza po tej poti pomaga svojim študentom? »Univerza želi, da postanemo njeni študentje čim uspešnejši. Po eni strani je to dobra referenca zanje, po drugi strani pa bodo nekateri študenti pozneje tako ali drugače vračali univerzi,« odgovarja Flajšman.

Bo po študiju postal podjetnik? »Start-upi me zelo zanimajo, predvsem se vidim v podjetništvu, ker ti to omogoča porabo časa po lastnih željah in to, da lahko delaš, kar želiš,« meni Flajšman in dodaja, da tudi njegovi prijatelji v Sloveniji poznajo njegovo željo po podjetništvu in ne mislijo, da je nor. »Pravzaprav sem jih veliko prepričal, da so se udeležili Start-up weekenda in tudi številnim izmed njih je podjetništvo vse bolj všeč.« pojasnjuje Flajšman, ki težavo, da podjetništvo v Sloveniji ni spoštovano, vidi predvsem v dogodkih iz bližnje zgodovine. »Beseda podjetništvo je dobila negativen prizvok zaradi tajkunov. V Sloveniji seveda. V tujini pa je podjetnik spoštovan, saj ustvarja delovna mesta, rešuje težave ljudi in njihovo življenje dela preprostejše,« meni Flajšman.

Izkušnje

»V petek sem se pogovarjal s slovenskim podjetnikom Markom Pleškom iz Cosylaba in dal mi je odličen nasvet. Dejal je, da moraš nujno imeti izkušnje s področja, na katerem vidiš podjetniško priložnost. To me je malo potolklo, saj nimam še toliko delovnih izkušenj, šele leto dni ob študiju delam kot programer pri Bloombergu. Vendar je Pleško takoj dodal: Koliko časa pa že programiraš? Odgovoril sem, da od devetega leta. Torej imaš izkušnje, in to 15-letne, me je takoj potolažil Pleško. Dober nauk,« v smehu razloži Mehičan Alejandro Savcedo.

Ker dela kot programer v finančnem sektorju, želi odpreti podjetje prav na področju informacijske tehnologije in finančnega sistema. Savcedo se je s start-upi prvič srečal šele v Veliki Britaniji. »Sicer se v zadnjem letu tudi v Mehiki odpira vse več mladih podjetij, vendar sta London in pravzaprav vsa Velika Britanija korak pred nami,« doda Savcedo. Podjetništvo je po njegovem mnenju ena izmed najbolj napornih kariernih izbir. »Bil sem tudi v Silicijevi dolini in tam se dela 16 ur na dan, vsak dan v tednu. Vendar je nagrada, pravzaprav zadovoljstvo, toliko večje,« meni Savcedo, ki ga podjetništvo privlači tudi zaradi ljudi. »Podjetniki so 'nori', motivirani, želijo spremeniti svet, ne moti jih, da drugi ljudje rastejo,« konča Savcedo.

Avtor: Iztok Hočevar

Članek je bil objavljen 8. julija 2013 na Finance.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...