So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Podjetniški »peskovnik« za srednješolce

Čas branja: 2 min
24.10.2013  14:35  Dopolnjeno: 24.10.2013 14:38
Podjetniški »peskovnik« za srednješolce

matija goljar ustvrjalnik
Ustvarjalnik je organiziran kot zadruga in lahko izdaja tudi račune ter ureja vso potrebno drugo dokumentacijo, dokler se mladi podjetnik pravno ne organizira. Matija Goljar, vodja Ustvarjalnika.

Na Srednji ekonomski šoli Ljubljana je začel delovati mladinski podjetniški pospeševalnik Ustvarjalnik, kjer bodo mlade, predvsem dijake, spodbujali in usmerjali pri razvoju podjetniških idej. Podjetniški peskovnik, kot projektu pravi njegov vodja Matija Goljar, drugače od nekaterih drugih inkubatorjev, ki medse vabijo predvsem nova, mlada podjetja, želi mladim pomagati že prej, v predinkubatorski fazi. Goljar, zunanji sodelavec Srednje ekonomske šole Ljubljana, ki je tudi sam ustanovil že tri zagonska (start-up) podjetja, podjetniške krožke pa vodi še v Kočevju, Novem mestu, Celovcu in Velenju, pravi, da lahko pri njih mladi svoje zamisli preizkusijo povsem brez tveganja. »Ponujamo jim podjetniško znanje, brezplačne delavnice, prostor, opremo, stike in mentorstvo,« pove.

Preizkušanje idej brez tveganja

»Mladih ne sme biti strah poizkusiti in preizkusiti svoje ideje na trgu,« pravi Goljar. Pri svojem pedagoškem delu namreč opaža, da je mlade strah neuspeha in tveganja, povezanih z odprtjem podjetja. Poleg tega mladi po njegovih izkušnjah ne vedo, kam se obrniti po pomoč, kje poiskati informacije. Ustvarjalnik je zato organiziran kot zadruga in lahko izdaja tudi račune ter ureja vso potrebno drugo dokumentacijo, dokler se mladi podjetnik pravno ne organizira. Sicer pa je Ustvarjalnik opremljen s kontakti izkušenih mladih podjetnikov, ki so vedno pripravljeni pomagati v katerikoli fazi v podjetniškem procesu.

Podjetniški proces obračajo na glavo

Goljar, ki z mladimi dela po metodi Steva Blanka, podjetniški proces obrača na glavo. »Idejo najprej pripeljemo do prototipa, izdelek preizkusimo na trgu, šele nato stečejo tudi druge potrebne formalnosti za ustanovitev podjetja. Goljar, ki na srednji ekonomski šoli podjetništvo uči tudi kot izbirni predmet v četrtem letniku, je velik nasprotnik klasičnega pristopa, kjer je treba najprej izdelati natančen poslovni načrt. Sam želi v mladih zbuditi predvsem podjetnost, podjetniških veščin pa se potem naučijo sproti. »Z izkušnjami, ki jih pri uresničevanju svojih poslovnih idej dobijo mladi, bodo gotovo bolj zaposljivi, če že ne bodo podjetniki,« doda Goljar.

Dober prototip zagotovi tudi denar

Kako pa svojim varovancem pri Ustvarjalniku zagotovijo denar za uresničitev idej? Goljar odgovarja, da se sodobno podjetništvo začne brez začetnega kapitala. »Iz ideje mora najprej nastati prototip, ki ne zahteva denarnega vložka. »Če je prototip dober, denar ni težava,« pravi. Lani je tako štirim dijakinjam pomagal pri razvoju podjetniške ideje, kjer so s pomočjo programerja razvile spletno aplikacijo za pomerjanje sončnih očal.

»Razvile so sistem, pri katerem si lahko z računalnikom na svoji fotografiji pomeril različne modele sončnih očal,« pojasnjuje. Aplikacija je zbudila veliko zanimanja in dijakinje bi lahko dobile začetni kapital za ustanovitev podjetja, a so na koncu raje izbrale nadaljevanje šolanja.

Iščejo podjetne time z idejo

Včeraj so pri Ustvarjalniku objavili razpis za mlade podjetniške time, ki bodo pod njihovim mentorstvom v štirih mesecih izpeljali svoj prvi podjetniški projekt in svoje ideje tudi preizkusili na trgu. Prijave zbirajo prek spletne strani ( [www.ustvarjalnik.org] ) do 20. februarja. Med prijavami bodo izbrali štiri ekipe. »Glavni merili pri izbiri pa bosta motivacija in usklajenost ekipe, ki se loteva izziva, in ne samo ideja,« pravi Matija Goljat, ki bo vodil projekt. »Edini pogoj je, da se ekipa podjetniškega izziva loteva prvič,« doda Goljat.')

TSstartup izbral prva zmagovalca V podjetniškem pospeševalniku Telekoma Slovenija TSstartup so včeraj izbrali zmagovalni ekipi jesenske generacije. Ekipi Fylet, ki se ukvarja s prenosom fotografij med pametnim telefonom in računalnikom, so namenili 20 tisoč evrov, ekipi Aventa+, ki razvija vez med tiskanimi mediji in spletnimi vsebinami, pa 10 tisočakov. Prijave za novo generacijo bo TSstartup razpisal februarja. Novi podjetniški timi pa bodo izobraževanje začeli marca.
')

Avtorja: Barbara Škrinjar in Iztok Hočevar

Članek je bil objavljen 21. januarja 2013 na Finance.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...