So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Internet v pomoč invalidom

Čas branja: 2 min
21.10.2013  12:52  Dopolnjeno: 21.10.2013 12:57
Internet v pomoč invalidom

Ker je naš izdelek sestavljen iz strojne in programske opreme, moramo temeljito premisliti, kako ga bomo zaščitili, pravi direktor Invinda Sebastijan Lorger.

Invind razvija elektroniko za invalidske vozičke, to je komunikacijsko in varnostno platformo. Z njuno pomočjo bodo invalidi lahko brskali po internetu, telefonirali, gledali televizijo, skrbela pa bo tudi, da se ne bodo zaletavali v ovire.

Razvijamo elektronski sistem, ki bo nameščen na vozičku. Invalid bo lahko z njegovo pomočjo brskal po internetu, telefoniral, gledal televizijo, uporabljal GPS, se izogibal oviram in podobno. Pravzaprav bo to računalnik na vozičku, ki bo invalidom olajšal življenje, je zamisel razložil soustanovitelj in direktor Invinda Sebastijan Lorger.

Največji težavi komunikacija in varnost

Največji težavi invalidov sta komunikacija in varnost. Napravo bo mogoče upravljati različno. Kdor zmore, jo bo lahko s prsti, drugi z govorom, vse funkcije računalnika bo mogoče upravljati tudi z glasom.

Osnova je računalniški program, na katerega se lahko aplikacije poljubno priključujejo. Naša tehnologija omogoča, da se lahko različne funkcije dodajajo in odvzemajo, pravi Lorger. Naša zamisel je posebna kombinacija programske in strojne opreme. Sestavni deli so znani, mi jih le na poseben način združimo.

Avtorja zamisli sta Sebastijan Lorger in Gregor Novak, ki zdaj dela v razvoju. Pri projektu zdaj dela devet ljudi. Izdelek je tehnološko zapleten, finančno zahteven, podjetje pa ima še največ težav z denarnim tokom. Potrebujemo veliko razvojnikov, prihodkov od prodaje izdelka pa seveda še ni, ker bo šele marca narejen prototip, pravi direktor podjetja, ki je član ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja .

Do jeseni bo izdelek zrel za trg

Potem ko ga bodo potencialni uporabniki in kupci testirali, bo po načrtu do jeseni izdelek zrel za trženje.

Zdaj projekt poteka že dve leti in pol, kmalu bo tri leta. Avtorja ga financirata večinoma s svojim denarjem, s pomočjo slovenskega podjetniškega sklada , nekaj pa je dodala tudi novogoriška občina , kjer je podjetje registrirano. Razvojniki delajo bolj ali manj zastonj. Podjetje bodo lastniško razdelili, ko bodo prišli prvi prihodki.

Že pol leta iščejo vlagatelja, da bi razvoj pospešili. Ker je področje tvegano, trg zaprt, igralci večinoma veliki, so vlagatelji previdni. Poskušali smo s tveganim kapitalom in poslovnimi angeli, pravi Lorger. Proizvod in panoga se jim zdita precej tvegana, nam pa se ravno to zdi priložnost.

Za tvegani kapital premladi, primernejši za angele

Za tvegani kapital smo premlado podjetje, nimamo še prodaje, torej se še ne vidi potencial rasti podjetja. Primernejši smo za poslovne angele, razlaga Lorger. Ker potrebujemo tudi mednarodne reference, delujemo tudi prek točk IRC. Radi bi vzpostavili mednarodni konzorcij invalidskih organizacij, proizvajalcev opreme in razvojnikov.

Naš izdelek bo primeren za razvitejše trge, ker ne bo poceni. Sami se s prodajo ne bomo ukvarjali, zato iščemo proizvajalca invalidskih vozičkov, ki bi ga zanimalo sodelovanje.

Kako se branijo pred krajo ideje, ko predstavljajo zamisel? Do zdaj še nismo bili tako daleč, da bi imeli prototip, zdaj bomo poskrbeli za zaščito pri uradu za intelektualno lastnino, odgovarja Sebastijan Lorger. Računalniški program je težko zaščititi. Ker je to skupek strojne in programske opreme, moramo še dobro razmisliti, kako bomo proizvod zaščitili, dodaja.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...