So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Mladi Slovenci v tujini: Glasbeni genij med Londonom in Hamburgom

Čas branja: 4 min
13.10.2013  23:48  Dopolnjeno: 26.12.2013 13:30
Mladi Slovenci v tujini: Glasbeni genij med Londonom in Hamburgom

Tik pred koncem študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani je Lana Kuščer naredila radikalno potezo. Zavrgla je vse dotedanje delo in odšla na Royal College of Music v Londonu, kjer je spet začela študirati na začetku. Po končani diplomi je bila sprejeta na Hochschule für Musik und Theater Hamburg, kjer trenutno končuje magisterij. Med bivanjem v Nemčiji je en semester obiskovala tudi Royal Danish Academy of Music v Kopenhagnu.

 Zakaj si sprejela takšno noro odločitev? Bila si tik pred zaključkom študija v Ljubljani, pa si ga opustila in začela znova v Londonu.

Študij na akademiji sem začela že v tretjem letniku Gimnazije Bežigrad in vse skupaj je bilo res malo preveč. Bila pa sem ravno v tistih letih, ko me ne eno niti drugo ni pretirano zanimalo. Tako se mi je na koncu nabralo, mislim da 24 predmetov na akademiji in pa matura na gimnaziji! V moji naravi je, da se ne morem prisiliti v nekaj, kar me ne zanima, samo zato da bi dobila papir. Tako sem se odločila začeti študij v Londonu od začetka in se tako res karseda veliko naučiti in ne samo prejeti potrdila o diplomi.

Torej si odšla v tujino zaradi ...

Lana Kuščer 1
Lana Kuščer je trikrat zaporedoma osvojila prvo nagrado na državnem tekmovanju Mladih glasbenikov Republike Slovenije

Glavi razlog za moj odločen odhod v London je bila verjetno moja profesorica. Vsake toliko časa se spoznam glasbenika, s katerim se preprosto stoodstotno razumeva, ker se najini muzikalnosti prepletata in dopolnjujeta, lahko si izmišljujeva nove besede in to zveni kot materni jezik. Ko se nekaj takega zgodi, je popolnoma jasno, da odpotuješ, kamorkoli te bo poneslo. Tako sem prišla v Anglijo, Nemčijo in na Dansko!

Kje si živela v Londonu?

V Londonu sem prvi dve leti živela v študentskem domu naše šole - torej skupaj z več kot sto glasbeniki! Za začetek je bilo super, ker sem spoznala veliko ljudi in sobe za vadbo so bile na voljo ves dan in tudi vso noč. V tretjem letniku sem živela v stanovanju s prijateljico, v zadnjem letu pa spet v študentskem domu, a tokrat s študenti iz mešanih univerz. Bila je sanjska lokacija, s pogledom na National History Museum.

 Kako si financirala študij v Londonu?

Z denarjem sem imela precej sreče, saj sem začela študirati ravno ko je Slovenija vstopila v Evropsko Unijo, kar je ceno šolnine približno desetkrat zmanjšalo, in končala ravno pred tem, ko je Anglija močno zvišala vse šolnine. Po strogi selekciji mi je Royal College of Music dodelil štipendijo, ki je to šolnino do konca študija pokrivala.

 Kje je dodana vrednost študija na Royal College of Music?

Predavanja so zelo privlačna, saj je v skupini od pet do največ deset študentov, kar pomeni več sodelovanja, individualnih predstavitev ter nasploh večje zanimanje in užitek v predavanju tako za študente kot za profesorje. Poleg tega je možnost izbire predmetov ogromna, tako da si lahko poleg nekaj obveznih predmetov izbereš tiste, ki te res zanimajo in v katere si želiš vložiti veliko dela in raziskati temo bolj globoko. Seveda se potem od tebe tudi več pričakuje.

Na Royal College of Music je za take primere na voljo gramozanska knjižnica, kjer lahko najdeš skoraj vse knjige in članke o glasbi, prav tako kot note in izjemno zbirko cedejev. Če te zanima knjiga, ki je nimajo, jo lahko naročiš in skoraj vedno pride v enem tednu. Nekoč sem potrebovala note za koncert, ki je bil že naslednji dan, tako da sem jih kar sama kupila in mi je šola takoj povrnila denar.

 Kako si za magisterij izbrala Nemčijo?

Posebnost v Nemčiji je globoko spoštovanje klasične glasbe. Imajo ogromno orkestrov in vsi glasbeniki so dobro plačani. Poleg tega je bilo zame zelo pomembno, da nekaj časa preživim v popolnoma drugačnem glasbenem okolju, ki je prav tako na visoki ravni. Tako lahko dobim različne poglede na glasbo in njeno interpretacijo ter iz tega razvijem svoje lastne.

 Je bilo lažje dobiti denar za magisterij po končani diplomi v Londonu?

Ravno lažje ni bilo, se je pa moja Zoisova štipendija precej povišala na podlagi tega, da sem v Londonu diplomirala z najvišjo oceno. Pomaga tudi, da je v Nemčiji šolnina nizka.

 Katere prednosti ima nemški šolski sistem v primerjavi z našim?

Tako kot na Royal College of Music se tudi na Hochschule für Musik und Theater Hamburg dogajajo projekti in koncerti vsak dan. Redno sodelovanje pri projektih s priznanimi umetniki z unikatnimi glasbenimi idejami je v meni odprlo pogled na glasbo in njeno kreativnost. Šole v Nemčiji sodelujejo tudi s profesionalnimi orkestri in že v času študija je možno dobiti mesto praktikanta v enem izmed teh orkestrov.

 Kaj nameravaš po Nemčiji?

Po končanem študiju v Nemčiji se bom vrnila v London, mislim pa, da bom velikokrat prihajala nazaj v Nemčijo in Slovenijo, verjetno bom pa šla še kam drugam.

 Tvoj povprečen dan?

Zjutraj si vedno vzamem čas - se mi zdi, da to naredi zelo dobro podlago celemu dnevu! Potem se počasi odpravim v šolo, da malo vadim. Običajno je treba čakati na prosto sobo, zato imam vedno s sabo notni zvezek in malo improviziram. Najbolj zabavno je, ko končno dobim sobo in imam možnost zaigrati, kar sem napisala in slišati, kako zares zveni. Če uspe kaj dobrega, potem vadba česarkoli drugega zaradi prevelikega vznemirjenja za ta dan odpade ... Sicer pa se začne intenzivna vadba, za tem pa še vaja z mojo pianistko, triom ali kvartetom, vsakih nekaj dni pa tudi ura s profesorjem. Pozno popoldne grem na fitnes - to se zgodi absolutno vsak dan, sicer padem ven iz ritma in ponoči ne morem spati! Zvečer, kadar ne grem ven, rada na svojih prijateljih preizkušam svoj najnovejši hobi - kuhanje!

 Greš kdaj na kakšen dober koncert, na katerem ne nastopaš?

Zvečer grem zelo rada na kakšen zanimiv koncert. V Londonu je to najbolj zabavno, saj se dogaja tako zelo veliko različnih predstav vsak dan, hkrati pa je precej sproščeno in večina poslušalcev si na koncert prinese kozarec vina ali skodelico sladoleda za še večji užitek! V Nemčiji je seveda bolj resno, a spoštovanje publike do klasične glasbe pričara zelo posebno vzdušje. Danes sem bila na koncertu Rahmaninovega Vsenočnega bdenja, za mešani zbor, v cerkvi St. Jacobi v Hamburgu, kjer je v enem delu zbor pel v popolni temi in moram priznati, da so mi solze tekle po licih - bilo je res magično.

Si spoznala kakšne slavne in zanimive ljudi?

Spoznala sem zelo veliko zanimivih ljudi, med njimi tudi več svetovno priznanih umetnikov. Večina profesorjev in celo nekaj mojih sošolcev na Royal College of Music je precej znanih v svetu klasične glasbe. Med mojim študijem so bili gostje tudi največji dirigenti, kot na primer Bernard Haitink, Vladimir Ashkenazy in Sir Roger Norrington ter skladatelj Helmut Lachenmann.

Kateri je tvoj največji koncert do sedaj?

Koncert z največjo publiko je bil, ko sem igrala ob obisku Papeža Janeza Pavla II v Sloveniji leta 1995. Eden izmed večjih koncertov v zadnjem času pa je bil v palači v Lizboni na Portugalskem.

 Intervju je bil objavljen 7. marca 2011 na finance.si

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...